Wildplukken en struinen

 

AGENDA:

WILDPLUKWANDELINGEN & WORKSHOPS 2022:

Polderpark Cronesteyn, Leiden: 

  • Zondag 6 november, 10.30 – 12.30 uur (VOL)
  • Zondag 6 november 13.30 uur – 15.30 uur (VOL)

Na november houd ik een winterstop. Vanaf maart 2023 verzorg ik weer agenda-wandelingen.

Ik ben lid van Wildplukkersgilde Nederland:

 

 

Wildplukwandeling

Een wildplukwandeling van Daphne STRUINT is een struintocht waarbij eetbare natuur de hoofdrol speelt. De wandeling zelf duurt ongeveer 2 uur (incl. thee en hapje na afloop). Op elke vierkante meter vind je vaak al 5 wilde groenten en kruiden. Maar bij deze tocht struinen we door een natuurgebied, park of landgoed op zoek naar eetbare wilde planten, maar leer je tevens wat je beter niet in je mond kan stoppen. Daarnaast vertel ik verhalen, wilde plantenweetjes, verklap ik recepten maar ga je natuurlijk ook proeven! Gedurende de tocht verzamel je je eigen theemelange. De struintocht eindigen we met een kopje vers geplukte thee en een door mij meegenomen wild hapje passend bij het seizoen.

Prijzen: 
Volwassene: € 29,50 p.p. | Vanaf 3 volwassenen: € 28,00 pp
Kind (4 t/m 12 jaar): 15,00

De wandelingen gaan door bij deelname van minimaal 8 personen.

Wildpluk-kookworkshop

Wil je niet alleen leren wat je kunt plukken uit de wilde natuur, maar er gelijk ook heerlijke gerechten mee bereiden? Kom dan naar deze workshop die ik in samenwerking met Brasserie Meelfabriek Zijlstroom organiseer.
De workshop bestaat uit twee delen: een wildplukwandeling door de Strengen (gemeente Warmond) waarbij je eetbare planten leert herkennen, proeven en plukken. En een kookworkshop waarbij je direct de vers geplukte wilde kruiden, zaden, bessen en vruchten gebruikt in de bereiding van een 4-gangen lunch. Uiteraard ga je deze gerechten na bereiding ook proeven.
LEUK DETAIL: We vertrekken met het pontje over de Zijl vanaf de Zijldijk naar het Joppe  daar start vervolgens de wandeling.

Privé wildplukwandeling voor groepen

Meer info over privé wandelingen met groepen vind je hier.

Wat zeggen anderen over Daphne:

Het is een gave van Daphne om mensen op hun gemak te stellen. Met een vriendelijke en kalme benadering weet zij ieder, die haar wildpluk wandelingen volgt, te inspireren het plantenrijk af te struinen en kennis te maken met al wat eetbaar is. Ook weet zij jong en oud te verrassen met haar tongstrelende eigen gerechtjes. Uiteraard gemaakt van de lokale flora. Een echte aanrader!

Marlon van der Waal

Deelnemer wildplukwandeling

De wildplukwandeling was heel leerzaam en heel leuk. Daphne weet ontzettend veel over allerlei planten en bloemen: weetjes over de biologie van de planten, wat je ermee kunt doen in de keuken, wat werkt voor bepaalde kwaaltjes en zelfs de Romeinen en een plant als wasmiddel kwam voorbij.
Daphne straalt naast wijsheid ook rust en enthousiasme uit. De vlierbloesemcake die ze ons opeens voorschotelde, was bijzonder lekker. Ik kijk nu al uit naar een volgende wandeling. Misschien in het najaar als er weer hele andere planten, noten etc. in de natuur groeien.

Hilda de Vries

Deelnemer wildplukwandeling

Daphne neemt je mee in een wereld vol groen, geur en smaak……als je hier eenmaal van hebt geproefd…….wil je niet meer weg!
Haar liefde en passie voor eetbare planten zijn heerlijk “besmettelijk”!
De rustgevende wandeling , waar je een heerlijk vakantiegevoel door krijgt, is een feestje van culinaire inspiratie, verrijkend onderwijs over de functies van de planten en natuurlijk is er gelegenheid tot proeven van nieuwe smaken vers uit de natuur!
Na deze wandeling weet je jezelf echt verrijkt met kennis en liefde voor het verborgen, heilzame, reinigende, rijke groen!

Anne Marie

Deelnemer wildplukwandeling

Afgelopen zaterdag 5 juni zijn we met Daphne een wildplukwandeling gaan doen samen met onze tweeling van 5. Met theezakjes en emmertjes om te vullen gingen we op pad door het Cronesteynpark in Leiden. Ruim 1,5 uur lang nam Daphne de tijd om ons te vertellen welke planten eetbaar zijn en welke voedingsstoffen of medicinale werking ze hebben, op wat voor soort grond ze groeien en welk deel van de plant wel of niet eetbaar is bijvoorbeeld. De kinderen werden op een interactieve manier betrokken door ze zelf te laten plukken, planten te laten voelen en te ruiken en regelmatig vragen te stellen. Onze zoon ging er helemaal in op en vond het bere-interessant om te horen dat je kleefkruid kan eten en dat koolzaad naar broccoli smaakt! Aan het eind kregen we een leuk tasje met daarin een recept om van de geplukte planten zelf pesto te maken. ‘s Avonds hebben we gesmuld van soep met brood én heerlijke kruidige pesto! Dank je wel Daphne voor deze leuke middagactiviteit! We hebben genoten en zijn veel wijzer geworden. Dit gaan we vaker doen in het wild 🙂

Martijn en Marieke

Deelnemer gezinswandeling

Afgelopen zaterdag een ontzettend leuke wildplukwandeling gehad bij Daphne STRUINT! Daphne heeft veel kennis en geeft op een rustige manier informatie over verschillende planten/kruiden. We hebben onze eigen thee geplukt en planten/kruiden om onze eigen kruidenboter te maken. Heerlijk! Wij zijn nog steeds enthousiast en raden iedereen aan om hier een keer aan mee te doen!

Marianne van Duijn

Deelnemer wildplukwandeling

Op zondag 30 mei, ging ik op stap met Daphne en nog drie anderen, bij de Klinkerbergerplassen wildplukken. Een zonnige dag en een mooie ontmoeting, een geweldige rondleiding met duidelijke uitleg. Ik heb veel geleerd. Daarna samen met de drie andere, die ik daar ontmoette, van de zelf geplukte theebladeren thee gedronken.
En van de rest pesto gemaakt heerlijk, wat een verrassende dag!

Edith

Deelnemer wildplukwandeling