Trainingen kinderopvang

Corona-maatregelen:

De trainingen kunnen doorgaan als de Corona-maatregelen versoepeld worden. Wanneer je op de dag zelf Corona-gerelateerde klachten hebt, blijf dan thuis en meld je bij mij af. Verder gelden de preventieve maatregelen van het RIVM  (1,5 m afstand, handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in elleboog etc.) Bewegen in de open lucht verhoogt de weerstand in het algemeen en van bepaalde wilde kruiden en bessen is wetenschappelijk bewezen dat ze de weerstand verhogen.

Ik ben lid van Wildplukkersgilde Nederland:

 

Trainingen voor KDV & BSO-medewerkers

Kinderen plezier laten beleven in de natuur, nieuwe ervaringen op laten doen en dingen ontdekken. Dat vindt Daphne STRUINT belangrijk. Kinderen die natuur leuk vinden, gaan het meer waarderen en er meer voor zorgen.

Onderstaande trainingen geven pedagogische medewerkers van KDV’s en BSO’s handvatten hiervoor om met kinderen kleine en grote avonturen te beleven in de natuur.  In de cursus staat natuurbeleving en het gebruiken van fantasie centraal, ook proberen we alle zintuigen aan bod te laten komen. Afhankelijk van de leeftijdsgroep (2- 4 jaar, 4 – 6 jaar of 6 – 11 jaar) passen we de training aan.  

 Doelen van de training:

  • Je komt te weten hoe je natuurlijk- en avontuurlijk spelen bij kinderen kunt stimuleren.
  • Je begrijpt hoe natuurlijk- en avontuurlijk spelen bijdraagt aan meerdere pedagogische doelen.
  • Je maakt kennis en oefent met een praktijkvoorbeelden.
  • Je onderzoekt wat voor aanleidingen er mogelijk zijn, ook bij jullie op het plein of in de tuin.
  • Je oefent met het ontwerpen van een eenvoudige activiteit.

Er zijn de volgende mogelijkheden:

Trainingen per seizoen

De trainingen kunnen worden ingedeeld naar het seizoen of thema. Elk seizoen heeft namelijk weer andere mogelijkheden. 

 Training ‘Het is lente!’

Tijdens deze training staat de lente centraal. De lente brengt nieuw leven, jonge blaadjes aan de bomen, de eerste zwaluw en fris groen in de bermen. De lentetraining bestaat uit doe-opdrachten, spelletjes, spotten en struinen. Voorbeelden zijn: ‘De hommelkoningin’, tasttocht, ‘Uit je knop!’ en onkruid happen. Je leert hoe je aan dit thema activiteiten en spellen kunt koppelen. Daarnaast oefenen je met het onderwerpen van een eenvoudige activiteit passend bij dit thema.

Training ‘Het is zomer!’

Tijdens deze training staat de zomer centraal. De zomer staat voor kinderen vaak gelijk aan lange vakanties, vrijheid en buiten spelen. In de natuur staat het vol met bloemen, hoog gras en zijn de jonge dieren inmiddels volwassen. De zomertraining bestaat uit doe-opdrachten, spelletjes, spotten en struinen. Voorbeelden zijn: Natuurbingo, ‘Daar zit muziek in!’, de avonturenstok en ‘Wie is het?’ Je leert hoe je aan dit thema activiteiten en spellen kunt koppelen. Daarnaast oefenen je met het onderwerpen van een eenvoudige activiteit passend bij dit thema.

 Training ‘Het is herfst!’

Tijdens deze training staat de herfst centraal. Langzaam verkleuren de blaadjes aan de bomen en worden de dagen korter. Voor de natuur is de herfst het oogstseizoen. Overal vind je zaden, bessen, eikels, kastanjes en paddenstoelen. De herfsttraining bestaat uit doe-opdrachten, spelletjes, spotten en struinen. Voorbeelden zijn: Wildplukken en proeven, ‘Hazelnoten CSI’, ‘Alle kleuren van de regenboog’ en het weer voorspellen. Je leert hoe je aan dit thema activiteiten en spellen kunt koppelen. Daarnaast oefenen je met het onderwerpen van een eenvoudige activiteit passend bij dit thema.

Training ‘Het is winter!’

De natuur kan ook in de winter een speeltuin zijn vol attracties. Nu is bijvoorbeeld juist goed de structuur van de bomen te zien, kun je ook heel goed in bomen klimmen. Ook al lijkt het stil in de natuur, toch is het al druk bezig zich voor te bereiden op het voorjaar. De wintertraining bestaat uit doe-opdrachten, spelletjes, spotten en struinen. Voorbeelden zijn: ‘Winterslaap’, drakensporen zoeken, wintertrucjes en ‘Ken de den’. Je leert hoe je aan dit thema activiteiten en spellen kunt koppelen. Daarnaast oefenen je met het onderwerpen van een eenvoudige activiteit passend bij dit thema.

Duur: 3 uur

Locatie: Voor deze training maken we gebruik van een BSO-locatie dichtbij een bos/ park/ natuurgebied.

Investering: € 600 voor max. 10 deelnemers incl. wildpluk-thee 

Extra deelnemer: € 60,00

Tweedaagse seizoenscursus

Het is ook mogelijk om de seizoenstrainingen over twee dagen te verspreiden. We plannen dan een dag in mei en een in oktober. In mei behandelen we de seizoenen voorjaar en zomer. In oktober herfst en winter.

Duur: 2 dagen

Locatie: Voor deze training maken we gebruik van een BSO-locatie dichtbij een bos/ park/ natuurgebied.

Prijs: € 2.250,00 (excl. BTW) voor max. 10 deelnemers incl. wildpluk-thee

Extra deelnemer: € 220,00

Het is ook mogelijk om de lunch te regelen. Prijs hiervoor is op aanvraag.

Training ‘Bos enzo’

Tijdens deze training staat natuurbeleving met en rond bomen centraal. Bomen zijn mooi en interessant. Je komt ze overal tegen en ze rennen niet weg. Tijdens deze training gaat het niet zozeer om ze te herkennen, maar vooral wat je ermee kunt doen! Deze training bestaat uit doe-opdrachten, spelletjes, spotten en struinen. Voorbeelden zijn: Een lesje meetkunde, een boomtoppen-wandeling, bosgeurtjes zoeken en dino’s spotten in het bos. Je leert hoe je aan dit thema activiteiten en spellen kunt koppelen. Daarnaast oefenen je met het onderwerpen van een eenvoudige activiteit passend bij dit thema.

 Training ‘Dier en zo’

Tijdens deze training staan zoogdieren, vogels en insecten centraal. We gaan ze spotten, maar we kruipen ook in de huid van een dier. Hoe gedraagt een dier zich in de natuur, wat eet een dier en hoe maakt hij bijvoorbeeld een nest? Deze training bestaat uit doe-opdrachten, spelletjes, spotten en struinen. Voorbeelden zijn: dierensporen zoeken, Waar is de mol?, evenwichtsparcours en een luisterwandeling met vossenoren. Je leert hoe je aan dit thema activiteiten en spellen kunt koppelen. Daarnaast oefenen je met het onderwerpen van een eenvoudige activiteit passend bij dit thema.

Duur: 3 uur

Locatie: Voor deze training maken we gebruik van een BSO-locatie dichtbij een bos/ park/ natuurgebied.

Prijs: € 600,00 (excl. BTW) voor max. 10 deelnemers incl. wildpluk-thee

Extra deelnemer: € 60,00

Eerder verzorgde ik activiteiten en trainingen voor:

  • BLOS Kinderopvang
  • 2 Samen Kinderopvang
  • Villa Bloom
  • Inzowijs

 

Kijk, tel, pluk, ruik, proef, ontdek! Met Daphne mee op avontuur in de natuur. Legendes over riet, tarwe en zevenblad. Dat in eigen buurt waardoor het nog meer ging leven voor onze de kinderen van de bso. Weken na de wandeltocht met Daphne, hebben de kinderen het nog over de legendes en verhalen. En zuigen ze de nectar nog uit de rode klaver!

Sanneke van Vliet

Pedagogisch medewerker, BSO De Boomgaerd

Het is een gave van Daphne om mensen op hun gemak te stellen. Met een vriendelijke en kalme benadering weet zij ieder, die haar wildpluk wandelingen volgt, te inspireren het plantenrijk af te struinen en kennis te maken met al wat eetbaar is. Ook weet zij jong en oud te verrassen met haar tongstrelende eigen gerechtjes. Uiteraard gemaakt van de lokale flora. Een echte aanrader!

Marlon van der Waal

Deelnemer wildplukwandeling

Daphne neemt je mee in een wereld vol groen, geur en smaak……als je hier eenmaal van hebt geproefd…….wil je niet meer weg!
Haar liefde en passie voor eetbare planten zijn heerlijk “besmettelijk”!
De rustgevende wandeling , waar je een heerlijk vakantiegevoel door krijgt, is een feestje van culinaire inspiratie, verrijkend onderwijs over de functies van de planten en natuurlijk is er gelegenheid tot proeven van nieuwe smaken vers uit de natuur!
Na deze wandeling weet je jezelf echt verrijkt met kennis en liefde voor het verborgen, heilzame, reinigende, rijke groen!

Anne Marie

Deelnemer wildplukwandeling