Vorig jaar had ik het plantje al ontdekt, toen ik klappertandend stond te wachten bij de turnzaal van mijn dochter. Tussen de siergrassen dook hij op: Winterpostelein. Dit jaar staan hij er weer, midden in de winter wanneer bijna alles verdwenen is, staat dit plantje nog fier overeind. Deze groene volhouder kan prima tegen de vorst en je kunt hem bijna het hele jaar oogsten. Vanaf april tot juli bloeien er midden op de blaadjes kleine witte bloemetjes. Ook dan is het blad, maar ook de stengel en bloemetjes, nog steeds te eten.

De smaak vind ik heerlijk. Heel anders dan die van zijn zomerse zusje: Zomerpostelein. Winterpostelein heeft een hele zachte smaak, is een beetje knapperig en lekker als sla of in smoothies.

Winterpostelein is familie van de zomerpostelein en groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, parken, steden en het platteland. Het is een eenjarig kruid (in plaats van groente) dat tot wel 25 cm hoog kan worden. De plant vormt een rozetten en dikke pollen. De bladeren zijn ruitvormig rond met een spits einde.

Winterpostelein in winterfase

Winterpostelein in zomerfase

Geschiedenis

Winterpostelein is een eeuwenoude groente en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Groenland. De Oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen aten hun buik er al mee rond. De Arabieren noemen postelein zelfs ‘gezegende groente’.De plant is via Cuba naar West Europa gekomen en in Duitsland noemen ze deze mooie plant Kubaspinat, met andere woorden spinazie uit Cuba.

Het woord postelein is ontleend aan het Oud-Frans porcelaine (14e eeuw) dat zich weer ontleend aan het Italiaans porcellana, dat oorspronkelijk groente betekent. Daarnaast is er een link vanuit het Latijn met het woord porcus ‘varken’, want varkens zouden de groente ook graag eten.

Gezondheid

Het plantje is een heus superfood. Het bevat grote hoeveelheden mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium. Ook bevat het omega-3 vetzuren, vitaminen A, B en C en antioxidanten. In tegenstelling tot spinazie, bevat de plant maar weinig nitraat. Volgens sommige wetenschappers is het een van de meest voedzame planten op deze planeet. Dus pluk ‘m vooral, maar houdt daarbij wel de regel 1 op 10 voor ogen. Wanneer je 10 plantjes ziet staan, pluk je er 1. Anderen willen er namelijk ook van genieten.

Gebruik

Elk deel van de winterpostelein kan je eten! Ook de stengels en bloemetjes dus. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ik vind het zelf een van de lekkerste wildpluk-salades in de winter. Ook in een stamppot doet hij het erg goed! Om je een idee te geven hoe ik hem dan precies gebruik, lees je hier mijn favoriete recept.

Wintersmoothie

Ingrediënten:

  • 250 gram gewassen blaadjes winterpostelein
  • 1 friszure appel
  • honing naar smaak
  • melk, appelsap of yoghurt naar smaak

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een gladde smoothie.
  • Je kunt er eigenlijk alles in stoppen, maar het hoofdonderdeel moet toch wel de postelein zijn. Deze smoothie geeft je op winterse dagen lekker veel power!

Op deze website vind je nog veel meer lekkere recepten.