Kerstboom versiering

Nu staat je kerstboom nog mooi te stralen vol lampjes, ballen en slingers, maar wat doe je er in januari mee. Wist je dat je je boom op verschillende manieren kan recyclen? Van de naalden, die vol zitten met vitamine C, kun je kalmerende thee zetten en verlichtende hoestdrank brouwen. Ook kun je er heerlijke badolie van maken, die niet alleen ontspannend werkt, maar ook nog eens helpt tegen verstopte luchtwegen.

Hoe doe je dat dan?

Thee:

  1. Neem twee handen vol gedroogde dennennaalden en snij ze in stukjes.
  2. Breng ze in een pan water aan de kook en laat het een klein kwartiertje door pruttelen.
  3. Zeef de naalden eruit en maak het af met een lekkere scheut honing.
    Dennennaaldenthee werkt kalmerend en is goed voor de luchtwegen.

Hoestsiroop:

  1. Kook 1 liter water en laat het een paar minuten afkoelen.
  2. Meng 1 pak geleisuiker, het citroensap van 1 citroen, en 300 gram verse dennentoppen in een pan.
  3. Giet het warme water er overheen.
  4. Laat het goedje een dag (op kamertemperatuur) staan.
  5. Kook het de volgende dag 10 minuten en zeef daarna de naalden eruit.

Badolie:

  1. Neem twee handen vol jonge dennennaalden en doe ze in een pan.
  2. Giet 1 liter kokend heet water over de naalden heen.
  3. Laat dit 20 minuten zo staan.
  4. Zeef de naalden eruit en doe een scheutje in je badwater.
    De badolie maakt je luchtwegen vrij, werkt kalmerend en is goed voor de spieren.

Let op!

Let er op dat je boom biologisch is als je hem gaat opeten. Een andere optie is dennennaalden uit het bos of uit de eigen tuin. Hoe jonger de naalden hoe lekkerder. Je herkent jonge naalden aan de lichte kleur en ze voelen zacht aan. Dit soort naalden vind je vooral in het voorjaar als de dennenbomen weer uitlopen. De meeste kerstbomen zijn sparen en geen dennen.

Zowel de zilverspar, sparl als den zijn eetbaar. Alleen de taxus niet. Deze herken je aan de rode besjes, waarvan de pit voor mensen dodelijk giftig is. Mochten er geen besjes aan zitten, dan zou je je neus moeten gebruiken. Als je een takje van de taxus tussen je handen wrijft, wat ruik je dan? Niets! Dat klopt. Het verschil tussen de spar, den… en de taxus is dat de eerste drie een citrus-achtige geur afgeven en de taxus geen geur. Zo kun je deze zeer giftige soort dus onderscheiden van de naaldbomen die je wel kunt consumeren.

 

Hoe herken je de verschillende naaldbomen?

Er is een handige truc om de verschillende naaldbomen te herkennen. De naalden van een spar, den of een larix groeien allemaal anders uit een tak.

Spar = S = single, dus de naalden staan allemaal per stuk in de tak.

Den = D = duo / 2, de naalden staan allemaal per 2 in de tak.

Larix = L = legio, de naalden staan met een trosje (meerdere) in de tak.

5 andere tips voor het recyclen van je kerstboom.

Heb je geen zin om te kokkerellen met je kerstboom, dan kun je je boom nog op andere manieren hergebruiken:

  • Knip de takken van de stam en leg deze op planten die extra winterbescherming nodig hebben.
  • Leg de boom in zijn geheel in de kippenren. De kippen hebben nu iets om mee te spelen en achter te schuilen met guur weer. Geen kippen? Leg hem in de border voor andere beestjes, zoals egels, om in te schuilen.
  • Versnipper de boom en gebruik als mulch bij zuur minnende planten, zoals rododendron, blauwe bessen en skimmia.
  • Gebruik hem op het kampvuur met oud en nieuw.
  • Koop een boom met flinke kluit bij een goede kweker en zet hem in de tuin. Let op: de boom moet vers zijn en goed uitgegraven anders gaat hij na de kerst dood.

Knip dus nog snel een aantal takken van je dennenboom af voordat je hem met Driekoningen bij het grofvuil zet!

Ik ben benieuwd of je aan de slag gaat met je kerstboom. Of dat je nog andere leuke recepten kent. Laat je een reactie achter?